Türkiye’nin özel sektör çay üretiminde lider firması Doğuş Çay, 40. yılına girerken yılda yaklaşık 2 milyon ton tarım ürünü alımı yaparak ekonomiye önemli katkı sağladı. Şirket; çay, şeker pancarı, domates, patates ve mısır gibi ürünleri çiftçiden alıp işleyerek sürdürülebilir tarım anlayışıyla üretim zincirine kazandırıyor.
70 Bin Çiftçiyle Tarımsal Güce Güç Katıyor
Yılda 70 bin çiftçiyle çalışan Doğuş Çay, bu üreticilerin yaklaşık 50 binini çay üreticileri oluşturuyor. Doğuş Çay çay, şeker, salça, cips gibi farklı kategorilerdeki ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor. Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı, “Tarımdaki bu geniş alım hacmimizle, üreticiye güven veriyor, yerli üretimi destekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde Yükseliş
İstanbul Sanayi Odası verilerine göre, Doğuş Çay 2024 yılında 18,5 milyar TL üretimden satışla 98. sıraya yükseldi. 2023’te 12,7 milyar TL ciroyla 103. sırada yer alan firma, istikrarlı büyümesini sürdürerek Türkiye’nin en büyük tarım odaklı sanayi şirketlerinden biri oldu.
Her Yıl 250 Bin Ton Yaş Çay, 1,35 Milyon Ton Şeker Pancarı Alımı
Batallı, yılda 250 bin ton yaş çay, 1 milyon 350 bin ton şeker pancarı, 73 bin ton patates, 90 bin ton domates ve 23 bin ton mısır alımı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bu ürünler, Doğuş’un fabrikalarında işlenerek soğuk içecekten salçaya, cipse kadar pek çok ürün haline geliyor. Soğuk içecek üretiminde yıllık kapasite ise 80 milyon litreyi aşıyor.
%100 Yerli Cips Üretimiyle Markalaşma Yatırımı
Patos, Cipso ve Çerezos markalarıyla İstanbul, İzmir, Aksaray ve Bursa’daki fabrikalarda %100 yerli cips üretimi gerçekleştiren firma, tüketiciye ulaşan ürünleriyle gıda sektöründe de güçlü bir konumda bulunuyor.
Şeker Pancarı Atıklarından Küspe ve Melas Üretiyor
Afyon’daki şeker fabrikasında, şeker üretiminin yanında küspe ve melas gibi yan ürünler de değerlendiriliyor. Batallı, bu üretim süreciyle sıfır atık yaklaşımını benimsediklerini belirterek, “Gerçek anlamda bir tarım şirketiyiz. Atıkları da üretime dönüştürerek çevreye katkı sağlıyoruz” dedi.
TEMA İş Birliğiyle Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi
Doğuş Çay, 8 yıldır TEMA Vakfı ile birlikte yürüttüğü “Her Dem Toprak İçin” projesiyle örnek çay tarlalarında verimi %50’ye kadar artırdı. Çiftçilere doğru gübreleme, hasat teknikleri ve iyi tarım uygulamaları konusunda eğitimler veriliyor. Bu çalışmalar, hem çevreye hem de çiftçiye uzun vadeli fayda sunuyor.
Kırsal Kalkınma ve Yeni Ürün Yatırımları Sürüyor
Batallı, “Her yıl büyüme hedefi koyuyoruz. Bu yıl da kırsal kalkınma, yerli üretim ve sürdürülebilir tarım odaklı yatırımlarımıza devam ediyoruz” diyerek, yeni ürün geliştirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.