featured

Türkiye Arıcılık Haritası Güncellendi

Türkiye Arıcılık Haritası Güncellendi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nın 2023 verileriyle güncellendiğini belirterek arıcılık alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yumaklı, Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığını ve çam balı üretiminin %90’ının Türkiye’de gerçekleştirildiğini ifade etti.

Son 22 yılda arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla çok sayıda projenin hayata geçirildiğini belirten Yumaklı, Bakanlığa bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesini hizmete sunduğunu vurguladı. Bu harita, TarımCebimde mobil uygulamasından da ulaşılabilir olup arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi içeriyor.

Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’ndaki yeni güncellemelerle ilgili şunları açıkladı:

  • Ülkemizde 9,2 milyon adet kovan varlığı bulunuyor ve yıllık bal üretimi 115 bin ton. Ortalama kovan başı verim ise 12,5 kilogram düzeyinde.
  • 2002 yılında 74 bin ton olan bal üretimi, 2023 yılında %54 artışla 115 bin tona, 4,1 milyon olan arılı kovan sayısı ise %122 artışla 9,2 milyona yükseldi.
  • Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir en fazla kovana sahip iller arasında yer alıyor.
  • Kovan başına en fazla verim Ordu’da gerçekleşiyor, ardından Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars geliyor.
  • En fazla bal üretimi Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve İzmir illerinde yapılıyor.
  • Muğla, Sivas, Antalya, İzmir ve Ordu en fazla arıcılık işletme sayısına sahip iller olarak öne çıkıyor.

Yumaklı, güncellenen haritada bal ormanı sayısının da arttığını belirtti. 2022 yılında 750 olan bal ormanı sayısı, 2023 yılında 796’ya yükseldi. Bu 796 bal ormanı, toplam 95 bin 283 hektarlık alanı kapsamakta ve 1 milyon 6 bin 183 kovan kapasitesine sahip.

Bakan Yumaklı, Türkiye’de coğrafi işaret alan 29 adet tescilli bal çeşidi bulunduğunu, 27 balın ise başvuru aşamasında olduğunu belirtti. Ardahan, Ankara, Çorum, Artvin, Muğla, Ordu, Ankara, İzmir, Mersin ve Düzce’de damızlık ana arı üretimi yapılıyor.

Son olarak, Yumaklı, arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması için projeler geliştirmeye devam edeceklerini ve 2023 yılında 80 bin 479 arıcıya 473 milyon 22 bin TL destekleme ödemesinde bulunduklarını ifade etti. Türkiye Arıcılık Haritası’nın üreticilere yol gösterici olmasını ve üretimlerine güç katmasını temenni etti.

Kaynak: www.tarimorman.gov.tr
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Arıcılık Haritası Güncellendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sera Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!